Sus
27 Sep

Sunt consultant de PR si nu mi-e rusine sa recunosc!

– Cristina cu ce te ocupi?

– Sunt consultant de PR si branding.

– Adica esti PR? (ma intreaba cu o privire dezaprobatoare)

– Da ofer si consultanta in PR adica- fac strategii si campanii de PR, PR de criza etc.– in functie de nevoile clientilor mei

-Aaaaa pai zii asa! Sa nu mai zici niciodata ca esti PR ! Ca te faci naibii de ras. Crede lumea ca duci oamenii la mese prin cluburi.

Conversatia de mai sus am avut-o de suficient de multe ori incat sa ma ingrijorez. Asocierea unui domeniu precum  PR-ul  cu condusul la mese…este trista. Dar nu judec. Probabil ca termenul „PR” a fost folosit de atat de multe ori in contexte nepotrivite, incat nimeni nu mai intelege la ce se refera. Si evident, vorba aia, toti suntem MESERIASI si ne dam cu parerea.

Pentru ca respect si iubesc domeniul in lucrez, m-am simtit datoare, ca prin intermediul blogului, sa clarific putin lucrurile.

Mi-a placut mult cum a prezentat Monica Jitariuc, Managing Partner la The Practice, in cadrul unui curs de specializare la care am participat, cateva mituri despre PR.  Asa ca, mi-am cautat notitele, le-am revizuit, adaptat si servit mai jos:

1.Ce NU este PR-ul?

PR ≠Relatii cu publicul! Relatiile12990896_10153666125929423_5123031604907846038_n-1 cu publicul se refera (in mare) la oferirea de informatii/ajutor publicului! Adica cam ce fac functionarii din banci/institutii publice/call-centere etc.

PR≠ Hostess sau Concierge! Acestea doua intra mai degraba in domeniul relatiilor cu publicul si nu au nici o legatura cu PR-ul! A fi „PR-ul unui club” nu inseamna sa faci rezervari telefonice si sa conduci oamenii la mese- ci cu totul altceva!

2. Ce este PR-ul?

Acronimul PR vine de la  „Public Relations” care in limba romana se traduce prin „Relatii Publice”. Exista in jur de 500 de definitii ale PR-ului. Una destul de simpla si explicita este cea data de Societatea Americană de Relaţii Publice (PRSA):

„Relaţiile publice reprezintă un proces de comunicare strategică prin care se urmăreşte construirea unor relaţii reciproc avantajoase între organizaţii şi publicuri.”

La ce se refera acest „publicuri”? Pai la categoriile de public cu care o companie sau un brand comunica. Mai exact: presa, institutii publice, management, actionari, angajati, furnizori, consumatori finali, comunitati locale, ONG-uri.

3. Diferenta dintre PR si PUBLICITATE?

Publicitatea genereaza notorietate. PR-ul genereaza favorabilitate.

4. Ce face un consultant de PR?

  Oferă opinii, concluzii si recomandari specializate în chestiuni care privesc PR-ul.( Definitie adaptata dupa DEX).

5. Oricine stie sa faca PR?

NU– asa cum nu oricine stie sa faca analiza financiara si consultanta de business. PR-ul este un domeniu care necesita o expertiza dobandita fie prin studii de comunicare, fie prin experienta. Pentru a lucra in PR trebuie sa fii un bun comunicator si conector! Si sa muncesti mult… spre foarte mult!

6.  Jobul in PR = Distractie si evenimente mondene

NU– Mai degraba jobul de PR= Mult scris, citit, dezvoltare continua si vorbit la telefon.  Evenimentele si petrecerile sunt EXTRA si de obicei inlocuiesc timpul liber. Desi este placut sa participi, nu este NICIDECUM o distractie. Acolo mergi pentru a cunoaste si intalni oameni cu care poti lucra si de ce nu incheia noi parteneriate. Dar pentru noi consultantii TIME is MONEY asa ca nu ne permitem sa investim timp decat in evenimentele relevante!

7. In PR se minte si se musamalizeaza greselile clientilor

NU– Daca un consultant de PR va propune vreodata sa comunicati ceva neadevarat, concediati-l! Minciuna si musamalizarea nu au nici o legatura cu PR-ul. Reputatia este esentiala atat pentru  consultant/agentie cat si pentru client. Atunci cand clientul face o gresala rolul PR-ului este de a comunica lucrurile intr-un mod transparent si de a gasi solutii pentru a repara posibilele daune. Asa ca  ADEVARUL si numai ADEVARUL!

8. In PR trebuie sa ai BUN SIMT!

DA! Cam de la asta pleaca totul! Daca ai BUN SIMT e mai greu sa gresesti fatal in PR.

9. Diferenta dintre Marketing, Advertising, PR si Branding:

pr-cosnultant

 

Cristina Maria Banu

Daca ar fi sa ma descriu intr-un singur cuvant, as spune ca sunt o persoana norocoasa. Si asta pentru ca mi-am transformat visul intr-un job.

Niciun comentariu

Lasa un raspuns