Sus
28 Feb

Pe sistem… am zis

Nu stiu daca cei care compun  manelele s-au gandit la acest aspect atunci cand au lansat binecunoscuta expresie „Pe sistem”.  Dar daca da, atunci cred ca ar trebui sa imi actualizez play-list-ul ca sa invat de la cei mai buni.

Experienta m-a invatat ca tot ceea ce se intampla in viata noastra este „Pe Sistem” sau Sistemic.

Adica tot ceea ce facem, este legat de mediul in care traim si mediul in care traim reflecta tot ceea ce  facem.

Ne alegem relatiile, jobul, partenerul in functie de pattern-urile noastre predominante. Asta pentru ca alegem inconstient sa ramanem in zona de confort si  sa traim experiente care sa ne valideze pattern-urile.

Daca ne-am schimba focusul de la continut (adica de la ceea ce facem ) la  tendintele comportamentale (adica cum facem ) ne-am da seama ca viata noastra se bazeaza pe cateva pattern-uri clare.

De exemplu- o persoana care de obicei amana  sa ia decizii – va lucra intr-un mediu in care nu  poate progresa, va incepe proiecte  care nu pot fi finalizate,  va dezvolta relatii care nu duc nicaieri si va intalni persoane nehotarate.

Aceste lucruri se intampla tot timpul, fara ca noi sa ne dam seama.

Cand ceva nu functioneaza in viata noastra, este pentru ca noi ne dorim ca acele lucruri sa nu functioneze. Ne este frica sa le facem functionale, pentru ca ne-ar afecta intregul sistem.

Daca intr-o companie „stabila” se imbunatateste performanta unui departament, atunci intregul sistem va fi destabilizat.

Unul dintre clientii mei era nemultumit de echipa de vanzari, insa nu voia sa o schimbe, pentru ca „lucrau de mult impreuna”. Se obisnuise cu ideea ca vanzarile nu merg si gasea solutii sa supravietuiasca in acest mod. Avea un profit sustenabil si o pozitie stabila pe piata. Daca vanzarile ar fi crescut, atunci si compania ar fi crescut. Ar fi fost nevoit sa gaseasca strategii noi de dezvoltare, deci sa munceasca mai mult. Deja avea un arsenal de solutii pentru problema lui. Lucrase atat de mult sa dezvolte aceste solutii incat nu voia  sa renunte la ele si sa gaseasca unele noi.  Astfel ca, de fiecare data cand echipa de vanzari avea rezultate mai bune, facea in asa fel incat sa o readuca la stadiul de neperformanta

In momentul in care si-a schimbat complet perceptia si a acceptat sa se focuseze pe dezvoltare, a schimbat tot sistemul. Intreaga organizatie s-a focusat spre progres si vanzaile au crescut.

Asta se intampla si in viata noastra. Traim in sisteme care ne valideaza pattern-urile. Ceea ce nu ne convine in jur (la job, in relatii) reprezinta pattern-urile in care noi actionam.

Este atat de simplu. Cand schimbam perceptia si modul de actiune, totul in jur se schimba. De la oameni, la business.

Probabil ati observat ca atunci cand cineva face o schimbare- schimba de fapt tot-  job, casa, masina, (cateodata) partener. Pentru ca de fapt schimba un pattern care nu se mai incadreaza in sistemul lor.

Transformarea nu are legatura cu ceea ce faci, ci cu modul in care faci.

Te invit ca in acest moment sa te gandesti la o situatie concreta pe care vrei sa o schimbi. Gandeste-te cum actionezi in aceasta situatie. Gandeste-te in ce alte situatii actionezi la fel. Vei vedea ca ai un pattern care iti influenteaza sistemul. Te invit sa il schimbi. Vei vedea rezultate in tot ceea ce faci.

Schimbarea mare incepe cu lucruri mici. Si tot ce te inconjoara este doar  o consecinta.

 

Cristina Maria Banu

Daca ar fi sa ma descriu intr-un singur cuvant, as spune ca sunt o persoana norocoasa. Si asta pentru ca mi-am transformat visul intr-un job.

Niciun comentariu

Lasa un raspuns