Sus
29 Iul

Cum sa iti construiesti brandul personal

Atunci cand am creat rubrica ASK CRISTINA, rubrica in care mi-am propus sa raspund tuturor celor care au diverse curiozitati legate de branding si marketing eram aproape sigura ca prima intrebare va fi: Cum sa imi fac un brand personal?.. ceea ce s-a si intamplat de altfel.

La urma urmei, e firesc ma gandesc, intrucat acesta este unul dintre cele mai la moda subiecte ale zilelor noastre si din pacate unul foarte putin  inteles. Ce m-a uimit insa in ultima perioada in care am discutat cu destul de multe persoane despre acest subiect a fost faptul ca, multe persoane publice (in mare parte vedete si oameni politici ) care teoretic trebuie sa isi foloseasca brandul personal pentru a-si creste castigurile, considera acest demers o fita inutila, in timp ce persoanele care nu profita in mod direct de pe urma propriei imagini, sunt interesate de subiect  ba chiar dispuse sa investeasca, de cele mai multe ori manate de dorinta acerba de a iesi din anonimat.

Concluzia este asadar: nici unii si nici altii nu au inteles de fapt ce inseamna brandul personal si ce rol are el, asa ca o sa incerc sa explic mai jos aceste aspecte:

In primul rand brandul personal se face cu scopul de a aduce valoare afacerii sau activitatii unei persoane!

Mai exact,   nu ne facem un brand personal pentru a ne hrani ego-ul ci pentru a obtine un castig, fie el financiar, de capital de imagine sau de alta natura etc.

In al doilea rand, brandul personal este in primul rand despre IDENTIFICARE si abia dupa  despre comunicare . Nu este suficient sa strigi in gura mare ce  calitati ai si de ce esti tu mai bun decat ceilalti  daca aceste lucruri nu sunt reale- aviz multor amatori. Degeaba vrei tu sa fii Aparatoarea nturii daca te afisezi la evenimente in haine de blana sau degeaba iti doresti sa pari un om de afaceri respectabil, daca te pozezi pe mese in cluburile mondene cu diverse domnisoare cu reputatie indoilenica.

Si daca tot am atins subiectul REPUTATIE, as vrea sa ma opresc putin asupra lui, pentru ca din punctul meu de vedere este unul dintre cele mai importante atribute ale unui brand personal. Fie ca esti vedeta, om politic sau om de afaceri REPUTATIA este resursa cea mai de pret a brandului tau personal. Ea se contrsuieste in timp si se pastreaza cu grija, iar o lovitura de imagine are consecinte dramatice atat asupra propriei imaginii cat si a business-ului tau. Au fost multe cazuri in care actiunile la bursa ale unei companii au scazut sau crescut semnificativ in urma unor actiuni publice facute de CEO-ul acesteia. Chiar si in cazul vedetelor, unde lucrurile pot fi mai relaxate, REPUTATIA joaca un rol important, mai ales atunci cand vine vorba de asocierea imaginii acesteia cu  branduri comerciale. Asociatori precum misoginismul, violenta  sau consumul de droguri nu sunt tolerate de companii, oricat de multi fani ar avea vedeta in cauza.

In al 3-lea rand, pentru cei care isi exploateaza brandul personal din punct de vedere financiar, este important sa inteleaga faptul ca acesta nu este o joaca, nu poate fi facut de oricine si nici oricui, se construieste in timp si cel mai important- necesita o investitie.

Pentru cei care nu isi exploateaza imaginea din punct de vedere financiar si isi doresc un brand personal pentru a fi mai placuti sau pentru a obtine o avansare la job am urmatorul sfat:

Lasati strategiile complicate la o parte, pentru ca brandul personal in cazul vostru este despre BUN SIMT si AUTENTICITATE! Primul pas este acela de a intelege cine sunteti si cu ce va diferentiati fata de ceilalti, iar al doilea sa gasiti modalitati care vi se potrives  de a transmite aceste lucruri celor din jur!

Succes!

Cristina Maria Banu

Daca ar fi sa ma descriu intr-un singur cuvant, as spune ca sunt o persoana norocoasa. Si asta pentru ca mi-am transformat visul intr-un job.

Niciun comentariu

Lasa un raspuns