Sus
18 Aug

Brandul personal al Claudiei Pavel din 2000 pana in 2016

Despre schimbarile pietei muzicale din ultimii 10 ani, despre cum se construiau brandurile personale in anii 2000 dar si despre cum a evoluat brandul ei muzical odată cu maturizarea personală, ne va povesti Claudia Pavel, Cream sau fata creata de la Candy.

Industria muzicala a luat avant in a doua jumatate a anilor ’90, atunci cand pe piata au aparut o multitudine de trupe si solisti. Piața era foarte tanăra, ceea ce simplifica mult lucrurile.  Publicul nu avea preferinte muzicale prea complexe, iar vedetele isi castigau fanii mult mai ușor.

„Cand am inceput sa cant, adica acum mai bine de 15 ani, nu exista notiunea de brand personal sau marketing artistic. Nu existau consultanti care sa te sfatuiască cum sa te comporți pe scena sau în viata de zi cu zi. Bunul simt si educatia primita acasa erau pilonii pe baza carora se creau brandurile personale… In cazul meu, principalii piloni ai brandului de artist au fost reputatia buna si naturaletea. ”

Fabrica de vedete a continuat sa evolueze, ajungandu-se in cativa ani la o supra-saturatie a pietei. Acest lucru a creat nevoia de diferentiere in randul cantaretilor.  Acestia au inceput sa apeleze, conștient sau nu, la diferite strategii care sa ii ajute sa isi creeze acel element unic, pentru a obține un loc preferential in mintile consumatorilor, definit astazi ca brand personal.

„Cand m-am intors in tara, dupa 4 ani, am fost surprinsa sa descopar o alta industrie muzicala. Erau foarte multi cantareti si trupe noi, care abordau cam acelasi stil muzical. Mi s-a parut ciudat  ca multe persoane stiau melodiile dar nu stiau cine le cantă. Mi-am dat seama atunci, ca pentru a fi retinut de fani, trebuie sa te diferentiezi prin ceva…si am cautat acel diferentiator”

13659151_10155905883172228_3503299682252279091_n

Claudia impreuna cu cel mai infocat fan, baietelul ei Noah

Diferentiatorul in brandul muzical al Claudiei

Chiar daca pe parcursul carierei a schimbat mai multe nume de scena şi a abordat diferite stiluri muzicale, toate schimbarile au fost naturale. Ele au fost oglindiri ale vietii ei şi publicul a simtit asta. Am putea spune ca, Naturaleţea şi Sensibilitatea sunt diferentiatorii  brandului muzical Claudia Pavel.

“Mi-am dat seama in ultimii ani ca este important  sa stii ce public ai si ce asteapta de la tine, dar trebuie sa  faci intotdeauna ceea ce simti si te reprezinta. Fanii mei, vor sa o regaseasca in muzica mea pe fata cu parul cret, pe care o stiu de când era mica. Sunt fascinati sa vada cum am crescut, atat ca persoana, cat si ca stil muzical. Asociaza muzica mea cu mine, pentru ca muzica mea sunt eu

In 2016 traim un Reality Show continuu

Daca acum 16 ani imaginea artistilor putea fi controlata relativ usor prin aparitii TV regizate si articole platite,in anul 2016 brandul personal se construieste Real Time, prin platformele digitale si mediile de socializare.

„Cat am fost plecată în SUA, nu prea am postat pe Facebook.  Însa, de cand m-am intors si mi-am reluat activitatea, am inceput sa il folosesc din nou pentru a ţine legătura cu fanii.   Mi-am dat seama ca parca traiesc un Reality Show continuu. Fanii vor sa vada ce fac în fiecare clipa, ma apreciaza dar si taxeaza atunci cand nu le place ceva… Practic imi construiesc imaginea  in timp real! „

3 lecții pe care le învățam din experienţa Claudiei în ceea ce privește brandul personal

Lectia #1: Când iti alegi un nume de artist trebuie sa fii atent la 2 aspecte: sa fie unic si sa fie disponibil legal la nivel europunnamedean.”

Dupa ce am plecat din trupa Candy si am inceput cariera solo, instinctul mi-a spus ca imi trebuie un nume de scena. Povestea alegerii numelui e simpatica.  Eram în studio cu Mihai Ogasanu si ma uitam pe o revista despre petrecerile din Ibiza. Citeam un articol despre petrecerea CREAM. Felul in care era scris numele petrecerii a rezonat cu mine. Asa ca imediat CREAM a fost numele de scena.  Am mers doar pe instinct, fara sa fac o analiza a acestui nume…Na, aveam 16 ani, ale tineretii valuri…  Am aflat ulterior ca Eric Clapton avea o formațtie care se numea tot CREAM. Nu m-a afectat pe moment, dar cand am vrut sa inregistrez brandul la nivel european, nu am reusit.”

Lecția #2: Brandul de artist nu se rezumă doar la nume si imagine

„Ce am învatat din faptul ca am cantat sub 3 nume diferite, a fost ca indiferent de nume,  fanii te urmaresc pentru ceea ce le transmiti. Lumea inca mă asociaza cu Cream – ceea ce este normal, pentru ca este un brand in care a carui promovare am investit mult. Nu ma deranjeaza acest lucru pentru ca, oricum m-aș numi, Claudia Pavel, Cream sau Claudia Cream, tot eu sunt. Brandul meu nu este definit de un nume ci de ceea ce sunt eu si, din fericire, notorietatea mea s-a pastrat chiar si dupa absenta de 4 ani.”

Lecția #3: Cand iti vinzi viata personala, castigi doar pe termen scurt

„Fiind persoane publice, oamenii ne urmaresc nu doar pentru actul artistic ci si pentru stilul de viata pe care îl avem. Mai ales pentru cancanurile din viata noastra. Viata personala se poate vinde pe bani multi. Eu am o credinta: reputatia nu are pret! Cand m-am întors in tara am  avut ocazia sa apar in multe emisiuni si sa castig foarte bine, expunandu-mi problemele personale, despre care oricum s-a scris. Am ales atunci sa nu fac asta, astfel ca subiectul s-a dovedit a nu fi profitabil pentru vanatorii de cancanuri si s-a stins relativ repede. Reputatia mea a ramas integra si mi-a adus mult de castigat ulterior, atat in ceea ce priveste colaborarile pe partea de imagine, cat si respectul si admiratia fanilor.”

Energia, jovialitatea si sensibilitatea Claudiei sunt cu siguranta atuurile care o vor ajuta sa isi mentina  cariera muzicala de succes pe care a construit-o in 16 ani.  In ceea ce priveste brandul personal, cu siguranta acesta va cpoza Claudiaontinua sa se transforme impreuna cu Claudia, adica frumos si natural. Claudia Pavel este un exemplu pentru cei care ii calca pe urme!

Seria de interviuri cu si despre branduri personale continuă!

Ne auzim în curând!

Cristina Maria Banu

Daca ar fi sa ma descriu intr-un singur cuvant, as spune ca sunt o persoana norocoasa. Si asta pentru ca mi-am transformat visul intr-un job.

Niciun comentariu

Lasa un raspuns